УДК 633.63:631.416
https://doi.org/10.25802/SB.2025.90.46.002
Черкасова Н.Н., Васильченко Е.Н., Ткаченко О.В.
ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт сахарной свеклы и сахара
имени А.Л. Мазлумова»
e-mail: biotechnologiya@mail.ru
Аннотация. Изучено влияние салициловой кислоты на жизнеспособность регенерантов сахарной свеклы при длительном культивировании в культуре in vitro. Выявлены оптимальные условия хранения микроклонов культуры в течение 5 месяцев на питательной среде с добавлением 0,5 мг/л салициловой кислоты при температуре до 11–13 С. Показано, что при пересадке регенерантов в стандартные условия культивирования их рост возобновлялся в течение двух-трех недель.
Ключевые слова: сахарная свекла, растения-регенеранты, in vitro, салициловая кислота, питательная среда, депонирование, микроклоны.
Effect of salicylic acid on the viability of sugar beet regenerants during long-term in vitro cultivation
Cherkasova N.N., Vasilchenko E.N, Tkachenko O.A.
Summary. The effect of salicylic acid on the viability of sugar beet regenerants during long-term cultivation in vitro was studied. Optimal storage conditions for sugar beet microclones for 5 months were identified on a nutrient medium with the addition of 0.5 mg/l salicylic acid at a temperature of up to 11–13 °C. It was shown that when regenerants were transplanted into standard cultivation conditions, their growth was resumed within two to three weeks.
Keywords: sugar beet, regenerating plants, in vitro, salicylic acid, nutrient medium, storage, microclones.